Suami Perlu Bantu Isteri Uruskan Rumahtangga

5:00:00 pm


Salam soree Relevan lagi ke " KEWAJIPAN ISTERI HANYA PERLU TAAT KEPADA SUAMINYA, BUKANNYA KEMAS RUMAH, MASAK, JAGA ANAK, MEMBASUH TU SEMUA ? "Cerita penceramah dan pakar kaunseling rumahtangga Tuan Haji Hussim, sahabat baik kepada Dato’ Hj Fadzilah Kamsah. Dia mengaku sangat bahagia bersama isterinya.

Katanya;

“Saya bangga nak bagi tahu semua, dulu waktu anak-anak kecil, sayalah tukang cuci punggung anak-anak, salin lampin, sampai anak pancut kat muka, sayalah tukang basuh baju lampin semua…tu kerja saya…Isteri saya kata, “abg, malam-malam abg ambik alih buat kerja tu semua ok”…kita sama-sama kerja.

“Saya nak bagitahu, dalam rumahtangga, suami kena rajin. Tak boleh malas… Lani dah senang, baru saya cari pembantu kat isteri saya. Tapi saya bangga nak bagi tahu itu yang saya buat dalam rumahtangga selama ini. Jemur baju kat luar, jiran sebelah tegur. Semua tu kerja saya dan saya tak malu mengaku..”

Berforum pula saya dengan Ustaz Nizam Kadir, katanya;

Suami kena rajin, sampai siapkan makan untuk isteri sampai isteri boleh mkn, siapkan pakai sampai suami tolong iron baju isteri, siapkan rumah sampai suami yang jaga kebersihan rumah, mengemas semua suami,

Habis isteri?

Isteri sediakan diri untuk suami, bercantik-cantik, picit-picit suami, bermuka manis. Kalau isteri buat kerja rumah, isteri dapat pahala.

Sebab itu kalau sama-sama kerja, sama-sama buat, tapi suami kena lebih sebab tu memang tanggungjawab suami.

Isteri kalau buat lebih, suami jangan lepas tangan pula, kena ada belas kasihan sebab ni bukan tugas isteri. Tapi hari ini perempuan buat kerja sampai tak ada masa rehat langsung. Mana tak tarik muka, mana muka tak nampak penat. Mana tak komplen suami. Macam mana nak bahagia rumahtangga?

Kita hari ni orang Melayu nampak suami buat lebih sikit, kita kata isteri dia queen control, Padahal itu yg Islam suruh. Org perempuan buatlah kerja macam-macam, dalam hati dok menyumpah seranah, dalam hati dok kata nak redho tapi tak ikhlas-ikhlas juga, sia-sia saja. Last-last penat dapat, dosa pun dapat”


USTAZ ZAHAZAN MOHAMAD:

“Menurut pendapat masyhur kalangan empat mazhab, seorang isteri tidak diwajibkan melayani suaminya iaitu menyediakan makan, mencuci pakaian dan seumpamanya. Seandainya isteri melakukannya, ia hanyalah sebagai kesopanan atau akhlak mulia terhadap suami. Bukan kerana kewajipannya.

Oleh itu, jika suami menuntut isterinya atas masalah ini ke pengadilan syariah, maka tetap isteri tidak boleh dipaksa (tidak diwajibkan) melayani suaminya. Maka, sangatlah adil kalau suami bekerja, memeras keringat untuk menanggung kehidupan keluarganya. Sedangkan isteri bekerja dirumah melayani kepentingan keluarga.

Jika isteri bekerja di luar rumah (sama-sama mencari nafkah) , maka sudah seharusnya suaminya turut membantu menyelesaikan pekerjaan di rumah. Apalagi jika mereka mempunyai anak yang masih kecil”

Jika kita tiada ilmu, jangan kita memandai-mandai menjatuhkan hukum semua urusan rumahtangga adalah kewajipan isteri.

Ikutlah acuan yang Nabi ajarkan. Saidatina Aisyah melaporkan Nabi ketika di rumahnya, baginda lah yang paling banyak senyum pada isterinya, yang paling banyak khidmat dan buat kerja rumah untuk isterinya.

Menjadi wanita tidak penat. Jika suami faham tanggungjawab. Menjadi suami tidak penat, bilamana semua beban kerja hilang dengan melihat senyuman, kecantikan dan kasih sayang seorang isteri.

Adilnya Islam bila kita sama-sama membantu…sama-sama memuliakan antara satu sama lain.

Based on my opinion : Kita ni dah berjanji untuk hidup susah dan senang bersama , taksalah pun sama-sama kemas rumah, memasak, gosok baju, basuh basuh , jaga anak dan lain-lain. Sama-sama buat pahala, kannn nak bercinta hingga ke jannah hehe lagipun kalau rumah bersih, perut kenyang semua senang hati kan? So sang suami atau para isteri jangan ego, jangan tunjuk besar kepala, ringankan tulang dan diri anda tu, sama-samalah kita menjaga rumahtangga masing-masing supaya memperoleh keberkatan dalam hidup berumahtangga 


You Might Also Like

6 ngomen

 1. Both suami isteri perlu help each other. Isteri kalau terlampau berdikari pun susah,kelàk akan rasa letih sendiri. Mintak tolong dari suami, kdang2 bukan suami tak nak tolong tapi dierang tak tau (ada jgk buat buat tak tau) apa yg perlu dibuat. Hehehehehehe.pupuk kasih sayang dalam keluarga untuk carinkasih sayang dari Allah s.w.t

  ReplyDelete
 2. setuju. suami memainkan peranan yg penting dan perlu berganding bahu dengan isteri dalam menguruskan rumah tangga :D

  ReplyDelete
 3. Kena banyak give n take kann...

  ReplyDelete
 4. kalau dulu boleh la nak serah semua tugas dekat isteri sebab isteri tak bekerja. Sekarang ni suami isteri sama2 kerja so kena la bahagikan tugas sama rata :)

  ReplyDelete
 5. Hahah nak komen pun belum berumahtangga, tapi semoga jodoh nanti seorang yang bertanggungjawab dan mampu give and take (:

  ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Popular Posts

BLOGGER'S FAMILY