KETAHUI JENIS KULIT ANDA!

4:08:00 pm

Memiliki kulit wajah yang putih dan bersih tentu saja dapat meningkatkan kepercayaan diri setiap orang, terlebih lagi memiliki wajah yang putih dan bersih dapat di persepsikan bahawa orang tersebut memiliki kulit yang sihat. Kesihatan kulit muka masih menjadi perhatian penting bagi kebanyakan orang lelaki ataupun wanita kerana tentu saja setiap orang ingin tampil dengan wajah yang putih dan bersih.

Sekarang nak mempunyai kulit wajah yang putih dan bersih senang je banyak produk kecantikkan yang sudah berada di pasaran. Tinggal ada duit dan pilih. Tapi sebelum ingin menjadi kan kulit anda tampak bersih, sihat dan cantik berseri, mari kenali dahulu apakah jenis kulit anda yang sebenarnya.

Caranya bila anda bangun pagi tanpa membasuh muka, ambil sekeping tisu KERING, bukan tisu basah ye dan lapkan di muka anda.
http://2.bp.blogspot.com/-VWaJ38m7RNg/TfMUz9556UI/AAAAAAAAAXA/6JmW00pvqyM/s1600/tissue1.jpg
 DRY SKIN
  • Tiada oil traces katsitu
  • Tapi after wipe tisu kat muka akan jadi flaky, kering dan tegang.
  •  Kulit kering senang nak ada wrinkle, pori terbuka dan prone to aging.
  • Lebihkan penggunaan natural mask dan moisturizer.   




OILY SKIN
  • Terdapat oil traces kat tisu after wipe around dahi, hidung dan pipi.
  • Cons-large pores, greasy, shiny dan berjerawat.
  • Pros tak senang nak tua/aging.
  • Cleaning dengan hati-hati dan kurangkan pengambilan karbohidrat.
NORMAL
  • Tiada oil traces kat tisu.
  • Kulit muka tegang dan vibrabt
  • Kurang masalah.
  • Peredaran darah yang teratur.

COMBINATION SKIN
  • Oil traces kat situ after wipe around hidung dan dahi. Tapi tiada dekat dagu.
  • Cure dengan dua cara : 1)Area kering apply mositurizer dan cream. 2) Area oily cuci selalu dan wipe dengan menggunakan paper clean & clear.

SENSITIVE SKIN
  • Tiada oil traces kat tisu.
  • Kulit kering, tegang dan flaky.
  • Kulit senang merah certain area.
  • Kekadang rasa kulit gatal.
  • Fragile dan perlukan special care.
  • Kena banyak research for right products.


>dah tahu kan kulit anda jenis yang mana satu, boleh lah beli produk yang sesuai! semoga menjadi cantik dan sihat. dan jangan beli produk tiruan! <

You Might Also Like

4 ngomen

  1. Thanks for sharing, Azwar sensitive skin ;)

    ReplyDelete
  2. baru tahu nk tahu jenis kulit :) mungkin oily kot. nnt nk try la pg esok :)

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing..

    Anda juga terpilih dalam Segmen Blogwalking YanieYusuf 2016
    www.yanieyusuf.com

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Popular Posts

BLOGGER'S FAMILY