3 RESEPI MUDAH DISEDIAKAN PADA BULAN RAMADHAN

11:33:00 am


Amboi farrah kemain panjang tajuk entri hihi pukul 11 dah sembang pasal makanan ke wehh! hahaha Bukan apa maklum lah farrah je yang buka puasa dekat rumah harini, kenalah fikir nak masak apa kejap lagi. Memandangkan tekak tengah berbelah bagi nak makan apa, jadi nak bagi 3 resepi mudah untuk masak harini. Korang yang mana satu geng dengan farrah takde idea nak makan apa ni jum pilih mana satu yang nak masak.


1) MAKARONI BAKAR

Bahan-bahan :

-1 paket macaroni (dicelur dalam air panas sehingga kembang dan ditoskan)
-¼ kati daging cincang
-1 tin susu cair/ideal milk(besar)
-1 tin air
-4 bji telur (dipukul)

(untuk ditumbuk) 
-5 biji bawang merah
-3 biji bawang putih
-1 inci halia

-sedikit daun sup dan daun bawang
-sedikit bawang goreng
-3 sudu rempah daging
-minyak utk menumis


Cara Membuatnya:

· Tumis bawang dan rempah hingga kuning.
· Masukkan daging cincang dan goreng sehingga sebati.
· Masukkan makaroni dalam bekas pembakar dan tuangkan adunan daging. Gaul rata. Masukkan susu, kacau rata.
· Pecahkan telur dan pukul sedikit kemudian tuang atas macaroni. Ratakan (jgn dikacau). Hias dengan daun sup dan bawang goreng.
. BAKAR dgn api yg sederhana.




2) MEE GORENG THAI

Bahan - bahan:

-1 kg Mee Thai Mah (Mee Chendol seakan-akan mee laksa tetapi pendek)
-200gm isi ayam dipotong kecil
-200gm udang sederhana (buang kulit)
-15 biji cili padi (dikisar halus)
-4 ulas bawang putih (dikisar halus)
-1 batang lobak dihiris halus
-50 sen daun bawang (di potong 2")
-30 sen daun kucai
-3 kelopak kobis cina (Pek Chye) hiris
-15 helai daun selasih
-2 sudu makan kicap
-2 sudu makan sos tiram
-3 sudu makan sos ikan thai
-garam & serbuk perasa secukupnya
-sedikit air jika perlu
-sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara:

· Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang.
· Setelah setengah masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa dan kacau rata.
· Masukkan sayur & mee, sedikit air jika perlu dan gaul rata.
. Hidangkan semasa panas.


3) Sambal Udang Terung Belanda

Bahan-bahan :

-1kg udang harimau
-100g bawang besar, dipotong bulat
-200g cili merah
-50g bawang kecil
-2 biji tomato
-3 camca besar minyak masak
-Garam secukup rasa
-200g terung belanda


Cara membuatnya:

. Udang dibersihkan kemudian digoreng dengan garam. Angkat dan ketepikan
. Cili merah dikisar kasar bersama bawang kecil dan tomato. Ketepikan
. Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bawang besar, kacau sebentar. Masukkan bahan dikisar tadi dan tumis sehingga terbit bau wangi
. Masukkan garam secukup rasa, kacau sebentar. Masukkan udang dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali masukkan terung belanda . 
. Kacau rata sehingga masak. Angkat dan hidangkan.

You Might Also Like

2 ngomen

  1. resepi yang ohsem..
    Klik tabung sini..

    ReplyDelete
  2. wuuu, senang ni :) sahur cepat la cam nihh

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Popular Posts